srijeda, 11. ožujka 2015.

ZAKONSKE ODREDBE KOJE SE ODNOSE NA LOVAČKE PSE

Zakonom o lovstvu je definisano da se u lovu smiju koristiti isključivo čistokrvni lovački psi sa položenim ispitom urođenih osobina, potrebnim ispitom u radu propisanim za svaku pasminu pojedinačno koji posjeduje rodni list jedne od članica Međunarodne kinološke federacije (FCI) i koji imaju pozitivnu ocjenu u obliku (eksterijeru). Dakle, čistokrvni lovački psi su svi psi koji udovoljavaju potrebama za lov i posjeduju zvanični “Rodovnik” izdan od jedne od članica Međunarodne kinološke federacije (FCI).

Rodovnike za pse u Federaciji Bosne i Hercegovine izdaju kinološki savezi - kao ovlašćeni članovi Međunarodne kinološke federacije (FCI), na osnovu zvaničnih podataka o porijeklu pasa, a dopunjavaju ih na osnovu pozitivne ocjene dobijene na zvanično organizovanoj smotri ili izložbi za ocjenu oblika (eksterijeru) pasa i pozitivne ocjene na organizovanom ispitu urođenih osobina
pojedinih pasmina pasa.

Kinološki savezi u Federaciji izdaju rodovnik kojim se dokazuje čistokrvnost i pasminska pripadnost, propisuju uslove za ispit urođenih osobina i svaki pojedini radni ispit, te izdaju certifikat za položene radne ispite. Nerasnim psima smatraju se psi koji nisu registrirani kod nadležne kinološke organizacije i koji nemaju odgovarajuć i rodovnik.



Napominjemo da je Zakonom o lovstvu utvrđeno da je zabranjeno sa psima proganjati divljač izvan terena ograđenog za trening u vremenu od 5. januara do 31. jula.
Međutim, izuzetno radi uvježbavanja za obavljanje određenih radnji u lovu, mladi lovački psi mogu učestvovati u lovu i bez položenog ispita urođenih osobina do navršenih 18 mjeseci života.

BROJ LOVAČKIH PASA ZA LOV DIVLJAČI

Lov sitne divljači čije tehnike lova zahtijevaju lovačkog psa ne može se započeti i obavljati bez lovačkog psa.Grupni lov divljači čije tehnike lova zahtijevaju lovačkog psa ne može se započeti i obavljati ako u njemu ne učestvuje najmanje jedan lovački pas na pet učesnika. 



UPOTREBA PASA

Sitna divljač se lovi lovačkim psima ptičarima, dizačima i donosačima divljači, terijerima i jazavčarima koji imaju položen ispit urođenih osobina. Lovačkim psima goničima s položenim ispitom urođenih osobina dopušteno je loviti divlju svinju, zeca, divljeg kunića, lisicu, čaglja, divlju mačku, kune i tvora. Terijerima i jazavčarima s položenim ispitom urođenih osobina dopušten je lov jamarenjem uz iskapanje. 
 U svakom lovu, pojedinačnom ili grupnom, u kojem je propisana upotreba lovačkih pasa u skladu sa Zakonom o lovstvu moraju biti osigurane pasmine i broj pasa prema odredbama pravilnika.
 Vlasnik i vodič lovačkog psa dužni su na zahtjev ovlaštenih lica predočiti svu potrebnu dokumentaciju za lovačke pse.

ISPIT UROĐENIH OSOBINA I RADNI ISPIT

Ispit urođenih osobina kao i ispit u radu na krvnom tragu za lovačke pse polaže se na osnovu pravilnika kinoloških saveza, u skladu s propisima Međunarodne kinološke federacije. Na osnovu položenog ispita lovačkog psa Kinološki savezi Federacije BiH izdaju se uvjerenja u skladu sa propisima Međunarodne kinološke federacije.
Zakonom o lovstvu je utvrđeno da se pasmine lovačkih pasa koje se najčešće upotrebljavaju u lovu u Federaciji Bosne i Hercegovine razvrstavaju prema slijedećim grupama:
• TERIJERI,
• JAZAVČARI,
• GONIČI,
• KRVOSLJEDNICI,
• PTIČARI,
• DONOSAČI DIVLJAČI,

Nema komentara:

Objavi komentar