petak, 13. ožujka 2015.

Odgoj i obuka pasa goniča


Posao se mora oraditi stručno i sa ljubavlju jer se samo na taj način može dobiti dobar pomoćnik u lovu.
Selekcija pasa goniča jeste prvi korak u formiranju dobrih pasa. Lovac se nalazi u situaciji da obavlja selekciju u sledećim slučajevima : 

1. Prilikom odabrira priplodnjaka za parenje kuje. Ako lovac poseduje kvalitetnu kuju sigurno da će pre ili kasnije potražiti i kvalitetnog priplodnjaka. Traženje kvalitetnog priplodnjaka je ozbiljan i nimalo lak posao. Treba napraviti uvid u poreklo priplodnjaka, ako je moguće videti mu roditelje, braću i sestre iz legla. Videti šta je davao prilikom ranijih parenja. Raspitati se o eventualnim naslednim bolestima skrivenim manama ovaj posao se obavlja posle pređenih više stotina kilometara upoređivanja rodovnika, fotografisanja pasa.



2. Prilikom odabira šteneta iz legla imamo dva momenta :
Kada kupujete štene podarzumeva se da ste se prethodno raspitali o roditeljima šteneta, o precima i da sebe dovedete u situaciju da prvi birate štene. Prvo se gleda kompletno leglo, da li je ujednačeno da nema bolesnih šetnaca, ako ima bilo kakvih indicija da je neko štene bolesno odustati od kupovine, zbog mogućnosti postojanja zaraze celog legla. 
Kada se iz legla koje ste odgojili birate štene podrazumeva se da ćete za sebe ostaviti ono koje prvo izađe iz kućice gde se okotilo. Ovo se pokazalo kao prilično dobar metod, praćenje prvo izašlog šteneta kasnije se ispostavlja da je to štene najživahnije i najvitalnije. Takođe je pokazivalo i najveću želju za teranjem divljači. Onaj pas koji do godinu dana ne krene da radi teško da će ikada proraditi kako treba. Takvog psa treba ukloniti i iz lova i iz odgoja.

ODGOJ ŠTENADI : Odgoj štenadi počinje još dok su u majčinom trbuhu. Kuju treba pravilno hraniti, vršiti zdravstveni nadzor i omogućiti da se bez uznemiravanja okoti. Kada štenci dođu na svet potrebno je pregledati leglo i odstraniti slabe jedinke ili one sa anomalijama. Kasnije u saradnji sa veterinarom, ide čišćenje od parazita, vakcinacija i revakcinacija. Dokazano je da se bolje paze kuplje nego poklonjena štenad. 



VASPITANjE i OBUKA PSA GONIČA : Prvo vaspitanje pa obuka. Šta je to vaspitanje goniča. Pravilno vaspitan gonič jeste pas koji sluša komande svog gospodara. Dolazi na poziv, pravilno se vodi, zna komnde sedi i lezi. Sve ovo se postiže sa malo truda i volje. Uvreženo mišljenje da su psi goniči tvrdoglavi i da se ne mogu naučiti ovim komandama ne stoji. Sve je nalovcu i njegovoj želji da se pas pravilno vaspita. Najgore od svega je ostaviti psa samog u lovištu i moliti boga da se živ vrati kući. Velika je greška psa ne sačekati jer može biti mnogo razloga zbog kojih on ne dolazi na upućrni apel. Možda je povređen, možda je daleko odgonio. Kada pas dođe treba se vidno obradovati, pomilovati ga i dati mu parče mesa jer životinje uglavnom razmišljaju stomakom osim u vreme parenja. 
Sa obukom se kreće od 4 do 5 mseci starosti. U početku se štenad na povodcu vodi kroz lovište i puštaju da trče kako bi upoznali teren i mirise. Kasnije se prelazi na opredeljeno obučavanje to jest puštanje na trag divljači na koju želimo da naučimo psa da goni. Koliko lovaca toliko i različitih načina obučavanja. Mišljenja sam da mladog psa treba obučavati samostalno bez prisustva drugih obučenih pasa koji bi mu odvlačili pažnju. Ako lovac daje prednost određenoj vrsti divljači on će kasnije obuku psa usmeriti na lov te vrste divljači.
Samo pravilno obučeni goniči su pravi pomoćnici u lovu. Takvi psi će svjim vlasnicima da priušte nezaboravne lovove i zadovoljstva.

Nema komentara:

Objavi komentar