srijeda, 11. ožujka 2015.

EPANJEL BRETON

Epanjel breton - Odavno poznat, ovaj mali regionalni pas, rodio se na bretanjskom granitu. Prilikom boravka britanskih lovaca u Bretanji u 19. vijeku, bio je ukrštan sa engleskim seterima, poenterima i špringer španijelima.
Ovo, u početku slučajno ukrštanje, oko 1900. godine počelo je da se obavlja namjerno, posebno sa engleskim seterom. Ono je fizičkoj građi epanjela dalo stil i eleganciju, a lovačkim kvalitetima dodalo čvrsto markiranje. Selekcija je zatim rađena unutar rase, a njene odlike fiksirane su oko 1950. godine.




Savršeni pomoćnik lovaca, epanjel breton je pravi ptičar, koji takođe veoma dobro donosi divljač iz vode zahvaljujući izuzetnoj osjetljivosti njuha. Inteligentan je i lako se obučava. Vatren je i neumoran, efikasan na svim terenima, u lovu na sve vrste divljači, kako pernate tako i dlakave, kao i u hajkama.

Zbog ovih višestrukih vrijednosti i velike živosti, veoma je cijenjen i može se porediti sa najboljim stranim rasama. Pošto nije mnogo visok ni glomazan epanjel breton je veoma je praktičan za lov, o čemu govori i deviza udruženja ljubitelja ove rase koja glasi: "Maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini".Ovaj sportski pas se, međutim, rado prilagođava životu u stanu. Veseo je i simpatičan saputnik. Kao i ostali ptičari, zahtijeva redovnu fizičku aktivnost. Epanjel breton je druga pasmina u Francuskoj po brojnosti i jedan od rijetkih francuskih pasa koji je postigao uspijeh u inostranstvu, posebno u Sjedinjenim Državama.
Zdepast ali elegantan, epanjel breton ima zaobljenu glavu sa pravim nosnikom, izraženim čeonim usekom i nosem tamnijim od boje dlake. Oči su boje tamnog ćilibara, u skladu sa bojom dlake, a pogled im je istovremeno nježan i izražajan.

Visoko postavljene uši su kratke, blago zaobljene i ukrašene talasastom dlakom. Vrat je srednje dugačak, dobro ograničen od plećki, bez podbradka. Prednje noge su prave, tanke i mišićave. Grudni koš je dubok, leđa kratka, a slabine male, široke i čvrste. Sapi su blago izbačene, a bokovi dobro podignuti. Rep je uvijek kratak a često ga nema. Dlaka je glatka, blago talasasta, a može biti dvobojna: bijele i narandžaste, bijele i braon ili bele i crne boje ili trobojna: bijela, crna i crvenkasta ili melirana.


• Porodica: Ptičari
• Zemlja porijekla: Francuska
• Prosječna veličina mužjaka: Visina: 44-53 cm
Težina: 13,6-18,1 kg
• Prosječna veličina ženke: Visina: 41-51 cm
Težina: Nešto lakša od mužjaka
• Drugi naziv: Britani španijel
• Životni vijek: 12 - 14 godina

Nema komentara:

Objavi komentar