subota, 14. ožujka 2015.

Krivolov niko ne kažnjava


SARAJEVO, BANJALUKA - Sistem kažnjavanja krivolovaca još nije zaživio u praksi u BiH, a zbog široke rasprostranjenosti nezakonitog lova divljači i ribe gube se značajna novčana sredstva.
"Zakon o lovstvu FBiH je dobar, ali njegova primjena još nije počela. Niti imamo inspekcije, niti službe koje bi bile zadužene za praćenje krivolova", kaže Ivica Lučić, generalni sekretar Lovačkog saveza Herceg Bosne.
Dodaje da lovočuvari često otkriju i prijave krivolovca, ali da je ogroman broj prijava koje sudska vlast nikada nije riješila.
Aleksandar Tamburić, lovac iz Novog Grada, kaže da je s kolegama došao sam do zaključka da država zahvaljujući krivolovu gubi ogromne pare, na stotine hiljada ako ne i milione maraka.
"Najviše me zabrinjava činjenica što rijetko čujem da je neko uhvaćen u krivolovu ili kažnjen zbog toga", navodi Tamburić.
Na ovo područje, dodaje, često dolaze lovci iz Italije, koji u lovu na ptice pjevice koriste elektronske vabilice koje su strogo zabranjene.
"Love jarebice, slavuje, šljuke i mnoge druge ptice koje na trpezama skupih restorana u Italiji dostižu cijenu i do nekoliko stotina evra", kaže Tamburić.
Kenan Voloder, sekretar Saveza lovačkih udruženja BiH, navodi kako su zakonom za krivolovce predviđene kazne od 1.000 do 20.000 KM.
Krivolov je prisutan i u ribarstvu, posebno u Jablanici. Kazne za ovaj krivolov su od 200 do 1.000 KM, ali u udruženjima ističu da krivolovci to mogu zaraditi za jednu noć.
Ćazim Arfadžan, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca "Glavatica" iz Jablanice, rekao je da je prošle godine protiv krivolovaca podneseno 15 prijava.
"Krivolovci su uglavnom iz Tuzle. Povezali su se s lokalnim stanovništvom, koje za njih lovi ribu. Krivolov u ribarstvu znatno bi bio smanjen da su kazne za krivolovce oštrije", kaže Arfadžan.
Nebojša Bjelica, predsjednik Lovačkog udruženja "Srndać" iz Nevesinja, ističe da lovci za cilj imaju druženje, ali i očuvanje životinjskog fonda, jer su prije svega ljubitelji prirode.
"Lovci bi najprije saradnjom između sebe, a potom sa policijom trebalo da rade na sprečavanju krivolova", kazao je Bjelica.
Stražarska služba Sportskog ribolovnog društva Banjaluka za sada na rijekama uspijeva da spriječi velike krivolovce koji love mrežama.
"Zabrinjava sve veći broj vikend krivolovaca, koji love na podvodnu mušicu koja je zabranjena", rekli su u ovoj službi.
U lov sa snajperom i bombama
Lovac Aleksandar Tamburić ističe da u krivolovu ne postoje pravila.
"Pravi lovac uvijek ima savjest, dok je kod krivolovaca ona nužno izostavljena. Tako oni u lov na divlju svinju idu sa snajperom, a na ribe bombama. To je javna tajna o kojoj niko neće da priča. Najžalosnije je to što oni love životinje koje su zaštićene zakonom i to radi mesa ili brze zarade, ponekad i zbog trofeja, a nerijetko iz čistog zadovoljstva", priča Tamburić.
U lovačkim i ribolovačkim udruženjima širom RS ističu da još veći problem predstavlja što su nesavjesni pojedinci doveli pojedine životinjske vrste na korak od izumiranja.

Nema komentara:

Objavi komentar