srijeda, 11. ožujka 2015.

NJEMAČKI LOVNI TERIJER-NLT

Njemački lovni terijer je pas koji služi kao pomoćnik u lovu, što mu je urodjena osobina.To je mali kompaktan pas, crne boje sa paleži , a kada je riječ o lovu, koristi se za sitnu divljač, za lov pod jamama ali i kao tragač za ranjenom divljači.

Karakteristike – Njemački lovni terijer

Njemački lovni terijer može biti oštrodlaki, dugodlaki i kratkodlaki. varijanti. Ima pljosnatu glavu i snažnu crnu ili smedju njušku. Oči su mu odlučnog pogleda, a uši imaju oblik slova V i velike su , nagnute napred.
Rep je kratak i jak, a dlaka ravna, debela, tvrda i duga, dok je kod kratkodlakog lovnog terijera čvrsta i debela.

Boja

Boja ovog terijera je crna, crno siva , a može biti i braon boje sa svijetlijim oznakama.

Veličina

Visina njemačkog lovnog terijera je do 40 cm, težina do 10 kilograma. Ovaj pas može doživeti visoku starost. Robustan je i otporan pas.

Karakter i narav

Ova njemačka pasmina nastala je ukrštanjem različitih engleskih kratkodlakih i oštrodlakih terijera a započelo se sa staroengleskim “brokenhair” terijerom. Osnova njegovog karaktera je takva da je dobijen pas koji svojom srditošću uništava štetočine. 
Veoma su inteligentni psi, voljni da uče, a vrlo su sposobni za bilo kakav rad. Stalno su u pokretu i sa njima treba dosta raditi, i omogućiti im dosta trčanja i šetnji po šumi.
Ako je dobro odgojen, biće savršen pas u lovu, a u dvorištu kod kuće – velika maza. Ali, ako ima propusta u odgoju može postati najgori “ubica” ostalih životinja.
To su zaista “jaki” terijeri kojima nije nikakav problem da se sukobe na primer sa veprom od 200 kg. Nažalost, mnogi terijeri u takvim sukobima ginu i zato ih neki lovci bezosećajno nazivaju “potrošnom robom” .
U lovu na lisice i jazavce po tunelima, pokazuje ozuzetnu oštrinu, jak nepokolebljiv snažan temperament, i opreznost pri lovu na krupnu divljač.



Dresura – Njemački lovni terijer

Njemački lovni terijer je pas koji može imati samo jednog gospodara. Iskustva lovaca kažu da će ovaj pas svog gospodara bespogovorno slušati, izvršavati naredbe, a ako je dobro i na vrene socijalizovan i dresiran posebnim metodama za lovačke pse, idealan je izbor za pomoć pri lovu i na krupnu i na sitnu divljač.
Što se tiče obuke, Potrebno je krenuti sa vežbama donošenja loptica kao aport, a kasnije se kreće sa pravom obukom.
Bilo bi dobro da, ako u dvorištu čuvate kokoške, ili ovce, da ga naučite šta je lovina a šta nije jer se u lovu često dešava da u gonjenju počne da juri tuđe ovce i domaće životinje i tu nastaje ogroman problem.

Parenje

Kuja njemačkog lovnog terijera, kao i svi psi, uglavnom ima teranje dva puta godišnje, a parenje se preporučuje nakon drugog teranja.

Ishrana

Dok je još štene, najbolje je njemačkog lovnog terijera hraniti kvalitetnim granulama za mlade. Stavite ih u toplu vodu i sačekajte desetak minuta. Sa 4 meseca, dovoljno je hranjenje 3 puta dnevno, dva puta dnevno sa šest, sedam meseci, a nakon navršene godine života, pas treba da ima jedan obrok dnevno.
Poželjno je da uvedete rižu 2 puta nedeljno,koju ćete skuhati i na taj način ćete svom drugu u lovu obezbediti koristan i kvalitetan sastojak njegove ishrane.

Nema komentara:

Objavi komentar